Osmanlı Motifli Villa Kapıları Köksal Ferforje Farkıyla Sizlerle Buluşuyor!

 

 Motifli demir villa kapıları geçmişten günümüze aktarılan bir gelenek gibidir.  Demir kapılar özellikle Türk mimarisinin derin ve gösterişli yapılarında çok kuvvetli oldukları için koruyucu amaçlı işlevlerle kullanılmıştır. Kapılar, demir kapı kanatları, ferforje çivilerle, darbelerle şekillendirilmiş ince şerit plakalar halinde geniş parçalar sıkıştırılarak üretilmiştir. Ahşap üzerine kaplanmış olanlar, bu sırf demir plakaları büyük çivilerle birleştirerek üretilmiştir. Kapı kanatlarını kapı alanına yerleştirmek için ferforje mafsallarla ve menteşeler kullanılmış ve üzerindeki ince işlemelerle sağlamlığının yanında gösterişiyle de kendini ispatlamıştır.  

Osmanlı dönemi Türk tarihinin sanat anlayışının oluşmasında önemli etkisi olan bir dönemdir. Bu dönem günümüze birçok tarihi birikimi getirdiği gibi oryantalizmin de temellerini atmış ve bu akımı benimsememizi sağlamıştır. Bu oryantalizmin etkilerini günümüzün birçok mecrasında görmemiz mümkündür. Ev dekorasyonlarında da kendini gösteren bu akım, pencere korkuluklarından tutun villa kapılarına kadar etkilemiş ve Osmanlı motifli villa kapısı modellerinin tercihini artırmıştır.

Bu tarz süslemeler genellikle pencereler, kapılar, balkonlar gibi mimari bileşenlerde kullanılır. Süsleme tekniklerinde taş oyma ve metal kullanılır, bunlar genellikle anıtsal örneklerdir. Pik, balkon ve bahçe çitlerinde dökme demir ve ferforje zengin bir motif repertuarını oluşturmaktadır. 
 

Ferforje, yüksek sıcaklıktaki fırının keşfedilmesinden sonra üretiminde artış gösterdi. Bu en yaygın şekilde kullanılan dolaylı yöntemlerden biri olan yüksek sıcaklıktaki fırın tekniği 1784 yılında İngiltere`nin Henry Cort tarafından geliştirildi. Bu teknik dökme demirin oyuk bir ızgarada eritilmesinden sonra dökme metaldeki karbonun ocağın oksitleyici gazları tarafından uzaklaştırılması için bir çubukla karıştırma işlemini içeriyordu. Karbon çıkarıldıkça, katı karbonla arındırılmış demir oranı kademeli olarak arttı ve nihai metal ve cüruf karışımı daha sonra cürufun bir kısmını uzaklaştıran ve sıkıştırılmış bir silindiri oluşturan bir sıkıştırıcı vasıtasıyla çalıştırıldı ve süsleme tekniğiyle ferforje halini aldı.

Köksal Ferforje, farklı ve organik duruşuyla rakip firmalardan kendini ayırırken müşterilerine sağlamlık, güven, estetik, zevke uygun tasarım sözünü verir. Köksal Ferforje tam bir güven ve sağlamlık duygusuyla hareket ederek müşterilerimizin zevk anlayışlarına yönelik çeşitliliğiyle Osmanlı motifli villa kapıları için özgün tasarımlara imza atmaktadır. Çeşitli modelleri, yuvarlak hatları, oryantal modelleriyle farklı bir tarza sahip olan Köksal Ferforje, gerek sağlamlığı gerek estetik görünümü ve çeşitleriyle bir diğer firmaların arasından sıyrılarak kendine ait bir çizgi oluşturmuştur.

Rahatlığı ve estetik duruşu da önemsiyorsanız, Köksal Ferforje’nin Osmanlı motifli demir  villa kapısı örneklerine göz atmayı ihmal etmeyin. 

 

Yorumlar
Yorum yaz

Benzer Ferforje Modelleri